2008-02-28

1,2,3,4........

Nu har det gått tre dagar sedan valparna föddes... de är liv i lådan här hemma kan jag lova

Valparna går upp bra i vikt, den största flickan växer så det knakar. När alla ligger för att äta kommer hon smygande, eller rullande fram på sina små ben. Hon siktar in sig på en tutte och om det redan ligger ett litet kullsyskon där… då suger hon tag i läppen på den och … förr eller senare släpper den. En riktigt ”go-getter”! Hon har redan blivit namnad … men Berta är kanske inte det namn jag tycker skall stå i stamtavlan ;)
9valpar är en ganska stor kull har jag kommit fram till. Alla svarta och i en salig röra i valplådan. Det är otroligt roligt när man försöker räkna dem - 1,2,3,4,5,6,7,8... vart är nu nummer 9... 1,2,3...8, men ahhh a, där... smälte in bland alla andra ;)
Det är en hel del valpar och ett helt virrvarr med svansar som ligger på rad när det är middagsdags.
Efter maten måste man ju ta en liten lur.. en liten förmiddagslur och Vegas är duktig på att ta hand om dom och är mån om att hålla dom rena, varma och mätta.

2008-02-27

2 dagar har gått och de myser för fullt

Dagens första bild blir på en helt underbar liten flicka!
Denna bild hoppas jag är klickbar - för man kan ha den hur stor som helst - hon är så otroligt underbart söt!!!
Detta är en av de minsta, en liten fin flicka som är tuff i kampen av mat - hon håller hårt i sin del av baren ;)

En hanne

Valparna, som idag är två dagar gamla har lite roliga saker för sig - denna lille kille ligger på rygg och äter - trampar luf och bara myser ;) Hela kullen samlad - Hela BeeBronx A-kull
På fredag tänkte jag att det var dags för lite färgklickar på de små liven - jag håller dem hyfsat skilda, en stor tik, hanne - en lite mindre tik och hanne... osv... Men nu är det snart dags för att personifiera de små liven...

Jag lovar... det är svårt att inte uppdatera en gång i timmen - Heather, Vegas uppfödare har sagt "it´s ok, go overboard!" och det tänker jag göra... men ingen mer uppdatering idag.... det får vänta tils imorgon ;)

2008-02-26

1 dag gamla och helt bedårande

Natten har gått väldigt bra och Vegas har tvättat, buffat, byt sida och försökt sova lite. Valparna har gjort ... ja, som valpar på 1dygn gör... De sover lite, äter, puffar med tassarna, letar efter syskon och lägger sig i klunga och piper lite - för att i nästa sekund äta.
Idag såg jag lite stillsam rörelse... på nästan fyra ben ;)
Jag har försökt att slita mig, tagit grabbarna på en långpromix - husse ligger då vid sidan av valplådan och blåstirrar på dem ;) - men det är svårt. Jag har säkert redan 100bilder på suttande valpisar. Men hur skall man kunna låta bli?

Under de två första levnadsveckorna bör valparna ha en temperatur på 24 grader i sin låda. Vegas kan tycka det är lite varm - en tik som precis valpat har normalt lite feber under några dagar - men hon härdar ut och ligger kvar. HON är så duktig!









2008-02-25

Några timmar äldre.....

BeeBronx A-Kull

Söndagen den 24 och Vegas är på 56:a dygnet. Hon visar tydliga tecken på oro, rastlösthet och hela magen har sjunkit. Ur brösten sipprar det lite mjölk… det närmar sig.
Vegas fortsätter flåsa, snurra, i och ur låda och gny.
Söndag går mot måndag och Vegas är inne på sitt 57 dräktighetsdygn.
Kl 3.15 går vi ut på den tredje promisen för natten. Det är slitsamt – för matte, Vegas och grabbarna (inklusive husse) som tittar på. Kl 4.40 lossnar slemproppen. Ett par minuter går – Vegas gnyr till och kl 4.54 kommer så den första lille killen.

4.54 – hanne med en vikt på 236g
5.18 – tik med en vikt på 256g

Vegas är otroligt duktig, hon tar hand om allt själv – navelsträng och rengöring. Matte väger – men eftersom Vegas är så otroligt noggrann och det är varmt i rummet så jag bryr mig inte om att frottéa dem torra. Jag får istället möjlighet att fota – men.. med respekt på avstånd… vill inte störa men kan helt enkelt inte låta bli….

Dryga 1,5timmar senare – 6.43 kommer ytterligare en hanne, han väger 163g (näst minst i kullen) …. Så trillar det på..

Min duktiga Vegas föder sedan;
7.35, en tik på 221g
9.11, ytterligare en tik på 165g – den enda som kom med baken först.
10.02, en fin tik på 167g
10.35 kommer hanne nummer tre, han väger mest i hela kullen med sina 255g
11.15 kommer en hanne, en liten kille som tyvärr fick lämna kullen direkt – han hade inte mycket kraft och tynade bort väldigt fort…. (usch, det är jobbigt och ledsamt – hemskt…)
11.43, en hanne på 248g
och … till slut – kom sistingen – 11.57 kom en hanne på 160g.
Vegas födde alltså 10valpar måndagen den 25 februari. 9stycken klarade sig och är ….

BeeBronx A-Kull… min kull med ”Angels”




"I am the Angel of the Sun
Whose flaming wheels began to run
When God’s almighty breath
Said to the darkness and the Night,
Let there be light!
And there was light."

Till sist, en bild på BeeBronx förstfödda och en mjuk gooo Mamma Vegas -

Puppisarna har kommit....

Mr info under kvällen - när Vegas och matte har hämtat sig...

2008-02-23

Vegas dröjer några dagar – hon har inte riktigt fått den ”päronform” en tik får när hela buken sjunker. Det gör den pga att ligament i och runt bäckengördel slappnar av några dagar innan valpning. Veten har nog haft helt rätt i att hon ligger ett par dygn tidigare.

Fostren är nu inne på sitt 55;dygn, de är dryga 150mm och alla mjölktänder är förkalkade och nedre molar förkalkas (permanent tand), likaså gäller sköldkörteln, sacralben 1 och 2 (korsben), alla revben, virvlar och centra.

Vegas är nu lite otymplig och verkar närmast lite förvånad över den plötsliga begränsningen det innebär att ha magen full med valpar ;-) Soffan är allt lite mer ouppnålig... men, än kan hon.

För Vegas skull har jag delat upp hundflocken under rastning nu och rastar de båda grabbarna för sig. Vegas vill inte ha mer än en kortis och vaggar nu på lugnt vis vid min sida, luktar och kissar och verkar helt tillfreds med sitt nya lågtempoliv.

I förrgår började Vegas tempas (morgon och kväll) och kurvan är fortfarande normal – dryga 37,2.

Aktiviteten i magen gör att hon till och ifrån har svårt att komma till ro någon längre stund. Fullt förståeligt med tanke på fostren nuvarande storlek (ca 15 cm)...

Hon börjar bli klumpig då hon lägger sig eller ska slicka sig ren.
Men oj vilken mage hon har fått. 72cm runt bröstkorgen. Mitt på är hon 79,5cm ( en ökning på 4,5cm på 4dygn) och baktill 74 cm. Hon rör sig bredbent som en cowboy! Vad ska detta sluta?!

2008-02-19

Oj, vad det är trångt och knöligt där....

En liten underbar "valp" ligger och kurrar sig - MYS! Idag har jag varit på ett besök hos veterinären Mätte ... IGEN - kan ju inte hålla mig.
Bilden som vi fick idag ... är lite mer ... trång och belevad ;)

Så här ser det ut, när det är stillbild i Vegas mage.

Pilarna är Mättes markeringar på foster hon ser -
Kan hända, säger hon att det finns någon fler....
Godingen väger idag, på dygn 51 20,67kg. Hon är vackert ståtlig och så underbart myspysigt gooo...
Lite fina, goa bilder på Vegas som är tagna idag -


2008-02-18

Vegas har blivit vackert tjock

Nu är det bara en dryg vecka kvar! Plus, minus några dagar ;)
Vegas har blivit vackert tjock, mjuk och otymplig. Hon pustar och suckar, har svårt att hitta bra sovställning och vaknar på nätterna och måste ut och kissa. Hon buffar lite lätt och försiktigt på mig, som för att inte väcka alla – kom nu matte, kissa!
Man känner valparna knöla runt inne i magen på henne. Man undrar hur många är dom som trängs och stökar där inne? Om alla busar är vakna och sparkar på en gång kan hon bli besvärad och tittar sig mot magen, lite undrande sedan slickar hon lite i ett försök att dämpa sparkandet.

I denna vecka fortsätter valpens inre organ att utvecklas, och om har man lite tur och fostren ligger bra till kan man svagt höra hjärtslagen därinne om man lägger örat mot tikens mage. Jag har försökt…. Men inte hört, mer än Vegas ständiga kurrande efter mera mat.Fostrens hjärtslag är väldigt höga, omkring 200slag i minuten, och man kan höra dem som små snabba tickande ljud.

Det är fostrens 50;de dygn idag och de är ca 107mm stora. Kroppen på dem är nu väldigt välproportionell Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna har nu skett.
Vegas mat- och vattenskålar måste ständigt fyllas på - ändå vill hon försöka knycka en smörgås om hon kan – och från husse kan hon det… otroligt ofta.
Nu, på dygn 50 väger hon drygt 20kg och är 65 cm runt bröstkorgen. Mitt på är hon 75 cm och baktill 73 cm.

Det är så otroligt skönt att både Bronx och BeeJay är helt ointresserade av Vegas och hennes tillstånd – en del hannar behandlar dräktiga tikar som om de vore i löp… och jag har funderat på hur det skulle bli om den situationen uppstod….. INTE rolig!

I helgen så har jag köpt (pengarna rinner genom fingrarna) en hel del av det som jag kommer behöva inför valpningen och lagt ordning resten -
* En finfin madrass - 9cm tjock och 90cm bred - för matte att ligga på bredvid valplådan,
* en rulle extramjukt hushållspapper och
* 10 små, små mjuka frottéhanddukar att torka valparna torra med, de är tvättade tillsammans med några lite äldre handdukar i 90grader för att bli... lite mer sterial och bli av med skrafs.
* 4 härliga Ventapad är beställda och kommer senast på torsdag, för perfekt genomsläpplighet med lagom värme,
* en väckarklocka (ärligt snodd av mats, maken ;) ) för att kunna notera tiden för valpningen och tiden mellan valparna.
* Ett anteckningsblock för att kunna skriva upp alla detaljer kring valpningen, det är bra att läsa för kommande valpningar.
* En liten peang
* och tandtråd, bland det bästa att knyta runt navelsträngen med
* Snören, elastiska i alla dess olika färger, för att särskilja de små liven med senare. *Druvsocker, kan vara bra att ha om Vegas valpning drar ut på tiden och hon behöver lite extra energi... eller matte.
* Tidningar i massor är samlade och ligger på hög - morgon- och kvällstidningarna har vaarit hett eftertraktade inför detta ;).
* Sprit - stark rengöringssprit för att tvätta händerna innan och mellan valpningen.
* En trubbig och slö sax, för att klippa av navelsträngarna med om
* Min lilla hushållsvåg är ordentligt rengjord och kollad av för hur den väger. Bra att ha så att man kan väga valparna direkt efter födseln.

Som regel valpar tikarna mellan sextionde och sextiotredje dagen men eftersom Vegas har valpat på sitt 58dygn tidigare så ställer jag in mig på att allt skall vara klart lite innan.

Nu ligger det en lite konstig film här - mörk och ... inte så bra. Men den ligger med för jag vill se hur det går att lägga in filmer i denna blogg. Blir det hyfsat kommer det läggas in filmer på valpning och valpar senare - när det är dags..... så ha lite överseende med hur och vad...

MEN skymtar ni Vegas strycka förbi - kolla magen då ;)

2008-02-15

Lite bilder från dagen....

Som enligt omräknad "befruktningsdag" är dygn 47.
Vegas sover alltid i sängen hela natten genom - dvs fram tills nu. I natt har hon legat i en av de biabäddar vi har bredvid sängen (Bronx och BeeJays) från 3 fram tills matte gick upp. Hon tycker det börjar bli lite bökigt med att tränga sig ned.....

Innan dess låg hon en liten stund lång, långutstäckt - så där som bara en gottig pinscher ligger. Hennes mage låg mot min och jag kunde känns hur de hade high life där inne....
Vegas njuter av att "bara vara". Hon kommer svansandes när man sätter sig i soffan för att få lite mys, klapp och kel....
En liten goding till ville vara med på bild - min underbara BeeJay..........

Nu är det en veckas jobb kvar - sedan semester och valpbestyr för hela slanten.... det har varit en jobbig vecka så nu drar jag till soffan och bara..........

2008-02-12

Nya bud -

Jag har räknat och hittat X
En veterinär har räknat och hittat minst 5
En vännina har räknat och hittat 7... kanske 8
Ytterligare en vännina har pekat ut 6 (och glömde en vi talat om innan - så såg alltså 7).
En av dem som vill ha valp efter goa Vegas och Eros "gissar på 9, men det kan vara massor gas i magen jag ser med ;)"

Jag undrar, sa flundran.....

Dags för röntgen

Det börjar närma sig nu – dag 48 ….. eller hmmmmm, hur var det nu…
Det är otroligt spännande att vänta. MEN att vänta och vara helt utan vetskap om vad som döljer sig i den stora magen, NÄ, röntgendagen har kommit!!!
Vegas väger nu 19kg och när vi kom in på röntgen, tog bilden och, underbara Mätte skulle räkna dem konstaterade hon att Vegas dräktighet låg ett par dagar tidigare än vi beräknat … troligtvis på dygn44.
OM jag ville kunde jag komma in igen i nästa vecka och göra en ny röntgenbild - för att se antalet.... vi får väl se hur det blir med det.....


Mätte konstaterade det eftersom hon hade svårt att särskilja skelett på plåten. Kalcificeringen var alltså inte helt riktigt klar.

Hela Vegas tillstånd säger oss att hon är harmonisk och avslappnad inför detta som ska ske. Hon är kelig och sällskapssjuk och vill bara ta det lugnt. När hon möter sina hundvänner på promenaden så vill hon gärna hälsa och kanske nosas lite, men inte leka eller springa. Hon har lagt på sig en hel del sen förra veckan, nu mäter hon fram över bröstkorgen 66 cm, mitt på 67 cm och baktill 54 cm! Hennes juver har också vuxit till en del, så all ökning är inte bara från magen - men det är ändå mycket på sju dagar! Det små buffarna känns lite mer för var dag och det är väldigt mysigt att lägga huvudet mot magen och höra… känna. Man ser en liten bulle som stångar tiken i bukväggen eller en liten tass som trampar ivrigt. Vegas njuter av att bli klappad och vill gärna att man stryker på magen. Hon blir överlycklig om man tar fram filten i soffan, lyfter på ena hörnet så hon kan hoppa in under och sedan klappar henne länge och väl.
Under nästa vecka ska även valpningslådan rengöras, fällar och handdukar tvättas igenom i 90 grader - allt för att förhindra att "elaka" bakterier "kommer och förstör".

Som ni märker är det mycket att tänka och fixa inför en valpkull - och det är ju dessvärre inte alla som förstår hur MYCKET tid & energi och dessutom pengar som man lägger ner på våra hundar och valpar - speciellt vi av nummerärt små raser.Men det är det värt - när man ser vilka lyckade resultat man får av att se vackra pinscher.

För er som är intresserade och vill hälsa på, eller er som redan hälsat på och vill komma igen så är det dags att passa på nu innan "dörrarna stängs", innan valpningen. RING eller maila så kan vi boka dag och tid för ett ev. besök.Jag kommer inte tillåta främmande personer att komma på besök (pga olika bakterier och smittorisker) fr.o.m. den 24 februari - tills dess att valparna är ca 4 veckor gamla.

Röntgenbilden då?

Jo, den ser ut så här - jag har markerat de huvuden man kunde se. Det är som små vita linjer av halvcirklar - tätt dem ligger fostrets ryggrad. Det ser ut som en rad med tätta streck.

Hur många kan ni se?

2008-02-10

45 dagar gamla

Fostren är nu alltså 45dagar...

PÅ tisdag är det först lite jobb, några valpintressenter och sedan röntgen... Spännande!

Ang jobb så har jag även lagt in om ledighet och fått beviljat - jag har sparat och jobbat extra för detta tillfälle under de senaste två sommrarna.

Det blir mys att först vara hemma med Mats (som har ett par veckor ksnakse till och med månader kvar i sjukskrivning) och sedan ... som grädden på moset - valpar och allt vad de innefattar ;)

Jag gick genom vad som hade hänt med Vegas och hennes foster på de 45dagar som gått - det är helt otroligt vad mycket det är som händer och hur mycket de små livet utvecklas.

Först - direkt efter parning var Vegas helt otroligt kelig, jo, det är hon fortfarande ... Hon har sedan haft illamående med tappad matlust, förändrade bröstvårtor, samlat saker, bäddat, och haft viktökning. Hon har sedan haft en kraftigt ökad matlust, förmåga att dra sig undan, låter som en hel karl när BeeJau vill komma och busa - hon är rädd om sina bebbar! Det har kommit flytningar och nu är brösten och juverna svullna.... Rörelsen i magen..... wow.......
Det är helt otroligt vad mycket som sker

Från celldelning, embryo till foster.... 45dagars utveckling



Nu är det svårt att vänta på tiden skall gå...... tisdag och röntgen......

2008-02-09

Weiiiiiii – valp i magen….

Jag kunde känna rörelse ;)
Igår kväll när jag och resten av gänget gick och lade sig låg Vegas, som vanligt intill – liksom i famnen hos mig. Hade handen på magen och kunde känna hur nått gled förbi handen ;)

Min pappa är på besök – vi började dagen med en lite längre promenix. För ett par år sedan hade Trelleborg en av Sveriges största svankolonier … nu är det inte så längre. Man ser dem ofta – men inte i samma antal längre.

Vegas är nu på 44:e dagen Fostren är nu dryga 86 mm. Färgmarkeringar börjar synas på fostren och pälsen växer till sig. Förkalkning av de nedre premolarerna sker.
Vidareutveckling av kotorna i ryggraden och bäckenet sker och är nästintill färdigt.
Vid 43-55 dagar är skelettets kalcificering klar och syns på röntgenbilderna.
Fostret växer snabbt - otroligt snabbt .....

Vegas hittar en spindel - Ätbar?Nä, säger matte....

Är man kunnig – eller har lite tur skall man nu kunna känna valparnas fosterrörelser, och ibland syns det också utanpå. Man kan se ett huvud, eller en liten tass som trampar ihärdigt. Om det bara en eller två valpar så dröjer det kanske ytterligare någon vecka innan man kan känna, och framför allt se det här.

Det är en så maffig känsla ;)

2008-02-07

Lite, inte så smickrande ...

bilder på Vegas - men attans så söt hon är....Hon har börjat få en riktig valpmage nu - den så välmusklade, trimmade flickan som för ett par månader sedan var "Quality bitch in good showcondition. In tiptop condition." är nu bästa dräktiga Mattes-tiken och får pris för det varje dag ;)
Jag är helt förundrad över hur snabbt och hur mycket som händer......

Det kom något väldans roligt med posten också.... något väldigt erftertraktat.....

2008-02-06

Vegas är nu inne på sin 41;sta dräktighetsdag…..

Fostren beräknas vara drygt 70mm stora och från och med nu kommer jag dela upp hennes matportioner på tre gånger per dag ….

Vegas energibehov har ökat väsentligt, störst behov har hon de sista 10-20 dagarna – och det är där hon är nu.
Eftersom fostren tar upp sin energi främst i form av glukos, är det viktigt att Vegas, särskilt under de två sista veckorna, får minst 20% av sin energi i form av kolhydrater. Satsade på att köpa ett valpfoder som ligger väldigt bra till på detta.

Vegas väger nu 18,05kg och hon kommer under hela dräktigheten öka med ungefär 20-25% mot sin normalvikt – skulle bli ungefär 20-21kg … vi får väl se ;) Man får ju samtidigt passa lite – så hon inte blir onödigt tjock.
Utav dom här 5-6extra kilona är 55% fostervikt, 12,5% fostervattnets vikt och 7-8% är tikens egen viktökning – allt en sanning med modifikation, beroende på hur många foster och hur stora de i realiteten blir.

Vi går en hel del och kommer fortsätta med promenixarna - En tik som är i god kondition har i regel lättare förlossningar än en otränad.

EMMA – röntgen är bokad ;) Tisdag i nästa vecka kl 14.30 är det dags….

Har lite foton som jag kommer lägga in ... senare

2008-02-05

Måste ju bara lägga in .....

två små bilder när, först BeeJay inspekterar och sedan Vegas myser i den nyinstallerade valplådan ;)

Matte skruvade lite lätt samman lådan - grabbarna kex och Vegas inpekterade....

Efter det ställde jag mig och laga mat - Vegas upptäkte - kan det bli mer perfekt placerat med valplåda ... Hon såg ut att mysa ganska bra där i filtmyset.....

Vegas blundar och njuter i valplådan.....

2008-02-04

Jo, visst är hon dräktig....

Hon har verkligen en valpmage ....
Inga tveksamheter - jo, visst är hon dräktig...
Expertpanelen, fylld av väl meriterade erfarna uppfödare i helgen har talat ;) (och jag suger åt mig av det roliga)
Vegas myser i soffan efter att vi kommit hem igen, Magen börjar nu skvallra.....

Vegas är nu inne på dygn 39, fostren är dryga 60 mm. Nu sker bl a förbening av tårna fram o bak.
Imorgon är hon på sitt 40;de dygn och de är dryga 65 mm. Bukhinnan vid naveln växer ihop. Klorna på alla tårna bildas. Höftbenet är komplett broskbildat, men höftbenets ledskål bilds inte förrän flera veckor efter födseln.
Det är också nu, tisdagen den 5februari som revben är färdigbildade hos de små liven!

Vegas har nu också börjat få tillägg i kosten - en dl valpfoder - ett starteretyp - plus den normala ransonen. Sedan är det en liten tur till Ikea imorgon - valplådan är på infart.....

Helgen innebar ju, som tidigare nämns en tur uppåt andet. Vi har haft föreläsning, uppfödarmöte och årsmöte. Det var en väldigt givande och trevlig helg - vi åt och drack lite gott tillsammans, njöt och hade kul... som det skall vara.

Lite kort kan jag väl tala om att jag känner mig väldigt nöjd och glad efter helgen som varit - Uppfödarmötet gav mig mycket - som framtida uppfödare och som del i AK - vi har en kunnig och väldigt samspelt uppfödarkår i Sverige - det känns tryggt när man är i sin linda......

På årsmötet blev jag på nytt invald i styrelsen - denna gång sitter jag, Med Christer Carlé som ordförande ;) på vice ordförandeposten... skall även detta bli roligt - detta WDS-år!

Stället vi var på i helgen kan verkligen rekommenderas - det var snyggt, vackert, rent och mysigt... allt inbäddat i vacker vit nyfallen snö ....

Söndagen gick jag upp tidigt -efter mindre än 4timmars sömn - för att fånga lite vackra bilder


Solen har inte riktigt nått över trädtopparna ännu.....


MIN UNDERBARA BRONX!

Efter årsmötet - lite mör och trött i kroppen skulle man så bege sig hemåt..... dryga 80mil - vinter, snö och mörkt.... Nä, jag kom på i närheten av Norrköping... Mamma - sovplats hos mamma!

Fick ju passa på att köra in en snabb, kisserundasvängmed hundarna hos stora syster med - tog en liten bonus bild av Laser - 10år och still going strong - så läcker och snygg - vacker, vacker helt enkelt!

Taran - passade även på att njuta lite av din goding Nelson - han är så fin!!! Har några fler bilder på honom ... som man kan njuta av ;)

Kram på er, Tack igen för en verkligt trevlig och roligt, lärorik helg - nu är det dags för hela familjen att tuppa av - helgen var hård och vi är trötta!

Bloggarkiv