2009-09-27

Gildron

på en liten utställning idag -

17 mån
mkt maskulin
bra huvud och hals
bra vinklar runt om
lite lös i armbågarna
aningen lång i länden
bra ben och tassar
rör sig mkt bra
trevligt temperament
UKL 1, HP, BIR


BIM blev Asketvetens Ebony
Söndag och jag försöker verkligen få ordning på ”de kommande veckornas struktur” Bronx och BeeJay får äta på annan plats och alla grejer jag vill ha framme för Vegas valpning skall ligga på plats.Det är allt från papper och penna till våg och små handdukar för ev torkning av valp.
Mycket som skall organiseras.Under tiden som man njuter av söndagen har vi bakat lite – jag och Vegas som står och blåstirrar på fläcken vid mina fötter – kan ju tappa nått och då är det där det hamnar och där Vegas dyker för att ta det …. Knäppgöken!
Jag satte igång en surdeg i tisdags och idag var det bakningsdags. Det är så gott med surdegsbröd och med en massa gottis i – linfrö, krossat bovete, dinkel, sirap ….. mummmmmmma….

Vegas njuter en hel del av att ha en plats att gotta sig i. Hon ligger allt mer själv – undrar hur länge hon går denna gång?
Förra dräktigheten var bara idag + 2dagar.
Vi får se…..
För …. Intresseklubben antecknar, vi mer tokiga … en liten film i nästa inlägg med Vegas mage. Ni skall veta att jag satt med stetoskopet ett par minuter senare – ville delge de snabbar hjärtljuden man kan höra.

Men micken på kameran, stetoskopet och jag ville inte samma saker…

Så här ser jag ut som ligger där inne nu ...



Vet de om det,

kommer de ihåg?

Vegas och jag har ju börjat sova ute vid valplådan.
Imorse gick vi in och mornade oss, hon och jag med alla grabbar i familjen - BeeJay smög ut och skulle kolla in läget i valplådan ... och Vegas kom på att han var borta efter ett par sekunder rusade fter med ragg och motade bort honom ...

Vet de redan om att hon kommer ligga med valpar där? kommer de ihåg?
BeeJay som inte var välkommen på många veckor bland valparna förra gången - han han igen fått den rollen hos Vegas?

Jag undrar verkligen hur de kommunicerat om detta och hur mycket som ligger i deras minne.....

En häftig och tankesättande reaktion var det ialla fall!

2009-09-26

Leker med namn

och har fått iordning valplåda och mattes sängplats för de närmaste veckorna.

Jag sitter och pillar på lite stamtavlenamn till kullen, tycker det är väldigt roligt. Det är ju stamtavlenamn - och en B-kull ... men sedan vill jag utöver en bokstav även ha ett tema.

Jag har bollat massa ideér med mina goa A-kulls ägare, som även slängde in lite tips och kom på roliga teman.

Vi har ordspråk, titlar på sånger, drinkar, .... och BLACK var väl det alla tyckte var bäst.

SÅÅÅÅÅååååååå - så här långt har mina spåningar kommit ang namnen.
Nu har Vegas lagt sig och jag skall väl göra henne sällskap ....

2009-09-24

Det händer så mycket här

att jag inte riktigt hinner med att uppdatera min blogg och hemsida... Skall försöka hinna lite i helgen och sedan efter tisdag - när jag går på 2 veckors SEMESTER!
Jag kommer vara hemma helt de första dagarna i valparnas liv - jag önskar jag kunde vara hemma helt, hela tiden!
Jag har löst det så att jag är hemma två veckor helt - sedan havltid fram till de sista 10-12 dagarna, då jag är hemma helt igen.

Man får ju dryga ut sin semester över dessa 8veckor - och klappa kollegor och chef lite medhårs så man kan göra så här flera gånger ;)

Nu är det iaf 2 arbetsdagar kvar innan semester - och det är sååååååå behövligt. Jag har bara tagit en vecka sedan förra året och då tog jag bara två veckor för att kunna spara tills detta tillfälle ;) Man får vända och vrida - och sedan är det tur man har ett jobb man tycker om!

Fick en undergottig bild på min gosseplutt - BeeJay - min snart 5åriga stora, ständiga valpplutt.

Valparna är idag 52dagar - de är fortfarande foster men har ett utseende som en valp.
Varje foster ligger i två vätskefyllda blåsor som skyddar dem från uttorkning, stötar och annan yttre påverkan. De är ordentligt behårade och förbeningen av skelettet är i full gång. Vikten är tagen tidigare i veckan och jag har inte fått nått riktigt bra kort - ont om tid är det gott om - men helt klart är det mycket mindre buk. 21,65 på A-kullen mot 17.95 (dag51 - 22/9) på B-kullen.

Idag skall allt i "valphagen" ställas ordning och jag och Vegas kommer flytta från grabbarna till egen sovplats. NU är det dags för Vegas att börja sova i valplåda.


2009-09-23

"KORT" om gårdagens kvällsaktivitet.....

Agria ordnade med föreläsning om löp, parning, insemination och spermahantering. Föreläsare var Professor Catharina Linde Forsberg, SLU.

En hel del uppfödare, vi var säkert över 40st som satt i salen och det var många givande timmar – 3,5h …tur parkeringsfeén inte var ute och fladdrade igår ;).

Catharina berättade väldigt intressanta saker – ur avelssynpunkt – både för tikägare och hanhundsägare. Jag kommer skriva en längre mer genomgående sammanfattning av det hon gick genom så fort jag har lite tid över. MEN här kommer ett litet axplock –

Bl a berättade hon om sin senaste forskning som visade att även tamhunden har rester av de vilda hunddjuren som bara löper en gång per år.

Domesticerade tamdjur är kända för att ha ökad parningsvillighet, det är praktiskt när människan ska föda upp dem efter egna önskemål. Trots att man vet att djuren väljer sina bästa partners själva vill ju vi människor blanda oss i och bestämma vem som ska ha avkomma med vem.
Hon berättade att tikar ofta kan lukta sig till närbesläktning och liknande genetiska olämpligheter. En tik som inte är parningsvillig till en specifik hanne har troligtvis ”rätt”. Kanske skulle vi lyssna mer på deras signaler?
Sedan är det ju trots allt så att drivkraften om överlevnad är större och om alternativ uteblir kan tiken ibland ändå acceptera den tidigare ratade hannen.

Tamhundar löper oftare än vilda hunddjur men trots att de kan paras och bli dräktiga när som under året är det flest kullar parade under samma tid som de vilda hunddjuren, vårvintern.
Sämsta parningsmånad är juli, även för parning med fryst och kyld sperma – hon visade upp rasspecifika undersökningar kring detta. Tydligen kan man även påvisa en större kullstorlek under denna period på året med.

Tikar mellan 3-4 år får störst kullar, när de är över fem år börjar redan kullstorleken minska.
De är i puberteten då de löper för första gången, de är då vanligtvis mellan 6-18 månader gamla och har uppnått ca 85% av sin vuxenvikt.

Vanligtvis löper tikar med sju månaders intervall, men det varierar mellan individerna och raserna.

En tik som löper oftare än var 6:e månad har sämre fruktsamhet eftersom det behövs en viloperiod för livmodern att normalisera sig mellan löpen.
Tikar som löper ofta har en högre risk för livmoderinflammation eftersom hormonet progesteron påverkar risken för livmoderinflammation.

Om en tik löper en gång per år har den ett förhöjt dräktighetshormon under dryga 2-3månader efter.
Löper den tre gånger eller fler har tiken förhöjd dräktighetshormon året runt och, enligt Catharina ökar risken för livmoderinflammation ju tätare löp tiken har.

Bästa dag för parning är 2-5 dagar efter ägglossning, men mogna ägg kan leva 2-4,5 dagar i äggstockarna och spermier kan leva 4-6 dagar, ända upp till 11 dagar har man tydligen hittat levande spermier i tikens ”resorvaor”.

Har man parat på den optimala dagen är dräktigheten 60-+ 1dygn, en dräktighet på 63 dygn visar på att tiken parats på ägglossningsdagen. Inseminationsvalpar föds ofta efter 60 dygn eftersom tiken blodprovas innan insemination och optimal parningsdag hittas.

Sedan gick vi genom hannar och deras olika utvecklingsperioder och könsmognad. Den är ju – tidsmässigt väldigt lik tikens.

Hannar som är höga i rang har mer testosteron, enligt deras undersökningar och därmed mer spermier än ranglåga hanar – sedan är det ju visserligen lite frågetecken kring detta med rang numer men ofta finns det ju flockledare bland hundarna och där är det alltså den hannen som har bäst och flest spermier.

Äldre hundar brukar vara fertila upp till tio års ålder.

En hane kan ge ungefär 12-17 miljoner spermier per dygn och om han är i god kondition kan han para tikar ungefär 3 ggr i veckan.
Som mest, när det kommer till produktion av dugliga spermier är det rekommenderat 3/vecka och med 48timmars uppehåll mellan. Detta för att bibehålla spermiekvalitén. Något man skall tänka på, när man parar utomlands är att ställa frågan ”när parades denna hannen sist” – De har ofta perioder när hannar går i avel flera gånger i veckan och är ”nyhetsbehag” så att säga. Och det är väl kanske inte så roligt att komma långväga, planera in parning och sedan vara nummer två samma dag…

Oj, det blir en del som bubblar i huvudet efter en sådan kväll.

Men jag kommer sammanställa och sedan kanske det finns flera som vill ta del?
Självklart oavsett kenneltillhörighet!
Nu är det dags för jobb och möte hela dagen… tänk om man kunde vara hemma med valp ist… MEN det skall jag ju snart!

2009-09-22

Lite uppdatering hinner .....

vi idag - har varit på röntgen.
De frågade om de även fick göra ett ultraljud - de hade fått låna en och självklart! Resulterade i att Vegas nu är rakad på magen.

På ultraljudet var de lite för stora för o se hela valpen, man såg hjärtslagen, ryggraderna och på en kom nosen farande och sedan slängde den upp tassen ;) Det var rörelse - önskar jag tänkt på att ta med kameran!

Sedan på röntgen såg man en liten kull med valpar - som var verkligen tydliga och förkalkningen var troligtvis så långt som på dygn 50

Föreläsning

ikväll om insemination och fruktsamhet - det är Catharina Linde Forsberg, Sveriges ledande inom detta som skall föreläsa! Intressant och jag skall ge mig på att anteckna så gott det går. Men därför blir uppdateringen lite lidande idag ...

Vill ändå tala om, inatt, när Vegas låg hos mig, nära, nära hade jag handen på hennes mage och det fladdrade till under fingrarna. Vegas tittade på mig och sa "kände du ?

Jag kunde känna rörelse ;)
Sen kom det ett helt buffeliribong förbi ... ;)

Innan föreläsningen träffar jag Annika utanför en stor djuraffär i Malmö - skall handla en stor, stor säck foder med puppystarter och sedan lite annat inför - diflaska och tillägg lika bra att vara förberedd, olja och lite nya goa filtar. Skrev också lista på vad som ska handlas hem från apoteket. Känns lite som när man skall packaför BB

2009-09-19

Trassel ......

Mats och jag snackade om förra valpningen - och alla de valpar som kom ut i en prydlig liten "turordning".
Kan de trassla in sig? Livmoder, navelsträng och moderkaka - de olika fostrens ...????

Jag har inte ens tänkt tanken - det är ju egentligen ganska otroligt att det ligger bortåt 8 - vi tar ett snitt - i tikens mage, och ut kommer de en efter en med sina egna tillhörigheter - sin egen packning och resväska (som ett av mina barn på jobbet sa "Har dom packat väskan än?").
Men sen är ju inte hundens livmoder päronformad utan y-formad. Valparna ligger några stycken på rad i vardera av de två hornen på y:et. Risken för trassel är troligen inte särskilt stor,
jag har aldrig hört om något sådant iaf.

Naturen är allt bra fenomenal!

2009-09-18

Idag

har jag hört hjärtljud i stetoskop ......

2009-09-17

Dag 45 i dräktighet

och nosen är tydlig och framträdande på det lilla fostret. Vid 45-55 dagar är skelettets kalcificering klar och syns på röntgenbilder.

Kanske, kanske vi gör en lite senare .....

2009-09-14

Vegas är nu inne på sitt 42dräktighetsdygn

Men först en bild på Bronx och sedan BeeJay – mina underbara vackra grabbar!!!!

42dygn och en ny fas av ”dräktigheten” börjar – fostrens utvecklingskurva skjuter i höjden och det går i en rasande fart!

Vegas kommer nu under den sista delen få ett kraftigt ökat behov av energi och protein – dessa är nödvändiga för tikens kropp, som förbereder sig för valpning, digivning och för de valpar som utvecklas inom henne.
Fettsyror som finns i bl a fett fisk (EPA och DHA) är otroligt bra för fostren under deras utveckling av det centrala nervsystemet och synnerven. Det centrala nervsystemet och synnerven påverkar hur hunden sorterar och uppfattar – reagerar på uppkomna situationer. Helt enkelt dessas utveckling är viktig för den vuxna hundens förmåga att tolka och agera därefter.

Ibland tänker man kanske inte riktigt på att fostren som ligger inne i magen på tiken – Vegas – tar all sin näring som de behöver för sin utveckling från henne … det är en minuskurva för tikens näringstillförsel OM man inte tillför extra.
Fostren har fram till och med nu 25% av sin födelsevikt – och de resterande tre veckor kommer de alltså öka med 75%.
Beräknat från normalvikt ökar tikens energibehov med 10% per vecka under de tre sista dräktighetsveckorna.

När vi var på utställningen igår letade jag egentligen efter ett bra komplement i form av olja till Vegas – mina brukar få regelbundet med detta … men nu har jag slarvat den senaste månaden. Hittade inte direkt det jag var ute efter, har tidigare använt sälolja (laxolja är bra, men man skall tänka på att allt anrikas i lax, som är på botten av näringskedjan. – dvs ju längre ned ju större andelar kvar av gifter). Sälolja var lite jobbigt i början, vegetarian och hyfsat medveten om hur djurförhållanden och vår syn på djur är … men väger för och nackdelar och då ligger det mer fördelar bakom denna än nackdelar.
MEN – fick alltså inte tag på detta utan hittade ett blodpulver som jag kommer använda på Vegas – och de andra hundarna – nu framöver dräktighet och valparnas diperiod.Blodpulvret innehåller mycket protein, järn och hemoglobin och är därför ett bra kosttillskott för dräktiga och digivande hundar.Hemoglobinet i blodpulvret gör så att hundens syreupptagningsförmåga ökar ganska markant.

Blodpulver är samma sak som torkat hemoglobin. Det är alltså torkat blodpulver där de vita blodkropparna/plasman avlägsnats och endast de röda blodkropparna finns kvar.

Blodpulver stimulerar bildandet av röda blodkroppar hos Vegas och den ökade syresättningen i blodet ger henne den utökade blodmängd hon behöver för att ge näring till valparna. Det ger också starkare muskler och påverkar återhämtningen efter hård ansträngning – som t ex en dräktighet i sin slutfas eller valpning.

Vegas har nu ökat en del i både vikt och omfång - eller ... ser hon dräktig ut tycker ni? ;)
Avslutar med lite bilder från helgens Sofiero – och kolla… en liten Arella dök upp, en flicka från Min A-kull!!!
Vackra, Goa pappa Eroz (pappa till min A-kull)

Gildron D&D KingBlack






Ovan - BeeBronx Angel Of Mine
och nedan BeeBronx Arella ;)


Mina goa Nova och hennes Matte Annika - BTKL 4


Avslutar med lite filmsnutt från Sofiero - grattis till Lotta, Linda och uppfödare (samt ägare):

2009-09-11

39 ... snart går vi mot 40

dräktighetsdygnet.

Fostrens ögonlock är nu utvecklade och ligger som en skyddande hinna för ögat.

Idag tog jag fram stetoskop - ville se om jag kunde urskilja minsta lilla ljud. Fostrens hjärtfrekvens ligger mycket högt , vid omkring 200 slag i minuten och är även i övrigt av en hel annan karaktär än tikens. Men jag tycker det är svårt o säga om jag hörde nått ... eller jag hörde nått - men vet inte om det var hjärtljud på fostren eller massa, massa liv inne i magen och tarmar.

Det är nu tre veckor kvar till valpning ;)

utöver det är det långtur imorgon med Annika, Emma som står på agendan - Och tillsammans har vi ju 6 hundar, 6 pinscher - tre tikar och tre hannar som alla hänger med

På söndag åker jag till Sofiero och tittar på utställningen - Vegas får inte åka med när det är 3 veckor kvar...




2009-09-07

Dräktighetsdygn 35

Och Vegas har en hunger som inte är av denna värld ;)Fosterblåsorna är nu så stora att de fyller ut hela livmodern – den blir mer jämntjock och tikar blir mer jämnt rak över rygg, midjan försvinner mer och mer.

Vägning och mättning idag resulterade i detta;
Under denna period av fostrets utveckling påbörjas päls samt färgteckning.
Deras tassar och trampdynor formas och är numer individuellt åtskilda och de liknar verkligen en liten valp ….
Bukförstoringen som jag verkligen tycker syns nu brukar kunna ses från ungefär den femte veckan. Det första som syns är vanligtvis en breddning över de bakre revbenen och efter det kommer ett ökat bukomfång. Kolla in bilden i inlägget innan detta ;)

Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta kan gomspalt inte längre uppstå. Håller tummar och tår för de momenten gått bra!Överhuvudtaget är den mest riskfyllda tiden i dräktigheten, där kemikalier och liknande kan skada fostret, nu över. Det är även nu tarmsystemet börjar bildas, som fram till detta stadium är i navelsträngen.
När vi var ute efter jobbet idag, och Vegas hade en sådan tydlig seg flytning funderade jag på ”Kan man dokumentera och lägga ut en sådan bild ???”.Beslutade ändå att inte göra det, kan bli lite för bra detta med att allat skall dokumenteras ;)

När tiken blir dräktig bildas en slempropp i livmodermunnen som har till uppgift att skydda livmoderns innehåll mot bland annat bakterieangrepp. Det är den slemproppen man kan se, framför allt när tiken har kissat och reser sig upp igen. Det blir då en liten sträng av slem, som rå äggvita, i vulvahåren. Många säger att detta är ett säkert tecken på att tiken är dräktig.

2009-09-06

Pressa kameran och leka med filter

stod på agendan igår.
Jag och min lillebror delar intresset med kamera och uteliv, traska och trilla omkring ... oavsett väder och vind!

Så natten till lördag, kl3.00 ringde väckarklockan och allt in snabbt i bilen (hundarna med) - kamera, stativ, fika och sittunderlag, noga förberett och fixat - nu blir det heldag!

BeeJay, min plutt som är åksjuk brukar aldrig få följa med när vi är på allehanda aktiviteter. Det är så svårt o rättfärdiga att han skall sitta i bilen och må pest för att vi hittat på nått. MEN denna gången fick han följa med - han kunde ju få aktivering så gott som hela dagen och då är det värt det - tycker matte!
Så - strax efter 3, mörkt som mitt i natten (solen går inte upp förens 6, kvart över) körde vi mot Mölle och den strandremsan som löper längs havet upp mot Kullaberg.

Direkt när vi kom fram, strax efter halv 5 fick Vegas och BeeJay ösa kring mot den sidan av stranden som inte är naturreservat. BeeJay är verkligen duktig på att vara lös och håller sig inom mitt synfält - även om jag inte alltid ser i mörkret eller i skogsdungarna. Vi började med en tur på dryga timmen - Ante, min bror satte sig i vindskyddatläge vid en bunker och riggade kameran. Tyvärr blåste det från fel håll så flyttfåglarna lyste med sin frånvaro (även i mörka natten).
Efter turen fram och tillbaka med hundarna - Bronx i koppel eftersom han är jakttokig och de andra fritt ösande - var det lite frukost och kaffe. Ljuset började komma och solen hade orkat leta sig fram lite, lite mellan molnen.
Beejay och matte tog lite godissök - han skall verkligen känna att det är värt det!

Det gick inte och reta upp Beejay -
tokmatte ville ha ett kort där han visade sina fina, vita tänder ....

Min bror Ante uppe på Kullaberg - vi körde dit efter att vinden mojnat och ljutet kom fram lite.
Jag testade lite filter och över- underexponeringar .....


Jag väntar på att kunna ta en bild på ett gäng klättrare .... fick aldrig någon för de drog ut sååååååååå på tiden .... vinden var nog för hård.
Utsikten från vägen ner Kullaberg - i två olika filter
Monokrom ......
Havstrut - olika exponeringar, vitbalans och filter ......

BeeJay - godingen min!
Vegas
Hmmmm .... valpmage??????
Igår mätte vi -
tyckte det var en ganska tydlig bild jag fick på henne
och blev lite nyfiken på hur omkretsen var nu .....
Imorgon - måndag - skall jag försöka hinna ner och väga henne ... och skriva lite om fosterutvecklingen då de hunnit bli 34dagar .....

2009-09-01

Vegas har nu gått 29dagar sedan första parningen…

När hon gick in på dygn 28 och den första benbildningen kommer till synes; över- och underkäke, skalltak och kragben.

Idag går hon alltså in på dygn 29 och fostren har vuxit ytterligare ett par mm. Det är nu som ögonlock, innerörat, öronlappar och morrhåren formas. Tarmarna förbinds med naveln. Bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga vid kontroll. Könsorganen börjar också visas.

Efter dag 30 hos fostret, påbörjas formningen av ögonglober och synen hunden får – den kan liknas vid en färgblind människa, som inte kan urskilja rött, gult eller grönt. Forskarna tror att hundars "färgblindhet” är anpassade från deras tidigaste förfäder som behövde konkurrera om byte mot andra djur under natten.

När man sitter och läser om hundens anatomi och fostrets utveckling finner man massa annan rolig fakta. Att hundens öron är mycket mer sofistikerade än människa visste jag ju redan – det gör de flesta men när de spetsar, vinklar örat mot ljudet påminner det om när en människa kupar handen mot ett öra. Denna rörelseförmåga av öra, denna anpassning hjälper bl a jakthundar upptäcka högoktanigt ljud som gnagare har. Hunden kan också höra ljud fyra gånger längre bort än människor kan. Hundens morrhår läste jag har samma känslighet som våra fingertoppar. Dom gör det möjligt för hunden att känna närvaro, storlek och form på föremål i närheten genom att bara upptäcka vibrationer i luften – helt otroligt egentligen.

Lite koncentration på Vegas igen då -
När tiken blir dräktig genomgår hon ju en hel rad förändringar. Hon blir oftast lugnare och aptiten ökar eller avtar beroende på vart i graviditeten hon är.

Vegas har ju aldrig varit en ”petare” i maten, inte nu heller – men denna Vegas som lever här hemma nu …. Hon damsuger millimeter av marken när vi är ute och går. Igår åt hon två äppleskrutt, ett tuggummi, en halväten fralla och nära nog …. Nära nog (matte fick äckliga händer istället) en förkastad äcklig hamburgare ….
ÖRK!

Bloggarkiv