2010-10-31

Anlagsprov

Den 31 oktober ordnade MVF så att vi som under hösten, i ur och skur, sol och värme gått viltspårskurs kunde göra ett anlagsprov i viltspår.

     Gruppfoto - 5 gick anlags prov, här med 2 domare och 2 kursledare


Det var jag och Rune, Sandra och Anders, 4 mer eller mindre nervösa hundförare som mötte upp domarna Ingemar Tykesson och hans domarkollega kl 10 vid kiosken i Kågeröd. Det var vi 4 hundförare och fem hundar som idag skulle göra anlagsprov – med oss hade vi även 2 ledare från kursen. Anders, som ju var en av funktionärerna från kursen skulle inte bara vara moraliskt stöd utan även gå provet med två av sina hundar.

Så snart alla kommit fram till mötesplatsen bilade vi vidare ner i skogarna i Kågeröd.

Skogarna runt Kågeröd var barr- och blandskog och vi hade otroligt tur med vädret, det blev en riktig kanondag. Varmt oktoberväder på 12c, fuktigt och vindstilla – perfekt för hundens nos och spårarbete.

Innan det var dags gick vi genom regler, förväntningar, turordning, stamtavlor, vaccinations intyg samt vilken domare man skulle få gå med. Båda domarna gav intrycket av att ha gjort detta i en hel evighet och de var väldigt samstämmiga.

Vid lottning på turordning fick Jag och BeeJay ”turen” att starta som första ekipage.

Så när vi skall börjar plockade jag ut BeeJay ur bilen och promenerar mot spårstarten. Jag sätter honom en bit från starten och sätter på honom spårhalsband och spårlina. Sedan så går jag fram och undersöker först spårlegan, sedan kallar jag på en väldigt ivrig hund som nästan springer ur pälsen av förväntan. Han tar spåret säkert och lugnt till en början men tempot ökar allt eftersom han blir säkrare, den första sträckan och vinkeln går han klockrent. I den andra vinklen ringar han men utan några svårigheter att hitta spåret.

BeeJay fortsätter i högt tempo men spårriktigt och säkert, vi passerar ett litet stenrös som han tar sig över, tvekar och stannar upp, ett blötområde där han gör en kovändning och tillbaka igen. Han är snabbt tillbaka i spåret efter ringningen och har nosen nere, han läser spåret noga och effektivt.

På sträcka 5, nära spårslutet spårar han allt effektivare och blir lite för ivrig när han plötsligt stannar vid en vägkant och ser ut att fundera hmm... ringar tillbaka och utan att behöva minsta lilla hjälp hittar han snabbat klöven. Han viftar ivrigt på svansen då jag berömmer honom och talar om för honom vad duktig han är och så stolt jag är - han är trött men inte för trött för att njuta av allas beröm.

BeeJay godkändes och fick spårförmågan bedömd till utmärkt.
UA på vinkel 1, 2, 3, 4 - sträcka 1, 2, 3 och 4.
På sträcka 3 var det bloduppehåll.
Allmänt omdöme; Tydlig hund som gör ett utmärkt spårarbete i något högt tempo. Ringar utmärkt.



Efter oss var det dags för de andra att i tur och ordning gå sina spår. Några av deltagarna åkte glada i hågen hem med ett godkänt i protokollet och några var kanske mindre lyckliga, hundar är ju som vi alla vet inga maskiner men hade med all säkerhet, oavsett resultat njutit av dagens aktiviteter!

GRATTIS till oss som lyckades och LYCKA TILL nästa gång till er som inte klarade det. Alla gjorde ett bra jobb, hundar och förare och vi lärde oss mycket om oss själva och våra hundar – för visst är det mycket speciellt att gå prov.

2010-10-25

Planerade ett långt inlägg

ett inlägg om allt som hänt under de sista veckorna ...

Vi har "hittat ett nytt ställe" och spenderar mer än gärna den helgfria tiden spatserade där. Jag är ute oavsett väder och hundarna njuter mer av fritt springande under regn än koppel ... så "ut och njut av regn och blåst", var planen i söndags.
Nu var det ju ett tag sedan jag uppdaterade om hur det går och vad som händer.
Alla valparna har landat i sina nya hem, fem har påbörjat sina valpkurser.
Det verkar som om de är glada i att göra "roliga" saker med matte och husse - även om alla inte har så mycket föremålsintresse.

EllaBellaBus har varit med husse och fiskat - både på land och i båt. Bara roligt!

Här hemma har BeeJay haft ett kursslut - viltspår och ÄNTLIGEN kan jag säga Luna har "kommit hem". 4 veckor i karantän nere i Australien är slut och .... trots att skötarna bara har gett lugnande ord om hur bra det går och hur hon är frimodig... det är jobbigt och man tänker på att de inte är med sin familj och ibland är själva.
Men... en lång historia kort och talar väl bara om att allt har gått bra och Luna njuter av Australien. Snart dags för hennes första show ... spännande!

Men, jag la in lite bilder från ett hårt blåsande Skanör.

Vi spenderade hela söndagen där - en av många kommande hoppas jag .... nästan 5kilometer bara strand åt ena hållet ... folktomt och självklart lika folktomt på vägen tillbaka.

NJUTNING!

2010-10-24

2010-10-17

2010-10-15

Vill dela med mig!

2010-10-10

Kursslut

 
I dag har vi varit på den sedvanliga viltspårsträningen vi går på söndagarna. Idag var det även avslutning – tyvärr.


Annika och jag hade med alla våra hundar för att vi planerat in en lite längre promenad efter kursens slut – området kring vomen är helt underbart – skog, skog, skog….

När jag körde dit låg dimman som en slöja över vägen, även i skogen låg den ... vackert!





 BeeJay fick ett spår som hade en liggtid på drygt 17 timmar, det var lagt med spårläggarskor och helt utan blod. Ingen var snitslat eller utmärkt – helt enkelt ett skitsvårt spår där man måste lita på hunden!


Spårstarten var ”utmärkt” för BeeJay med en bit av djurets päls – inte klöven – och sedan från det ett 500meter långt gåspår med 3 90graders vinklar, en återgång och ett konstant bloduppehåll ;).

Spårläggarskon gör att det är en väldigt liten träffyta av klöven i marken och den är inte heller konstant. En klöv dras ju nästan alltid i spåret.

BeeJay var skitduktig och eftersom det var ett spår utan några som helst snitslar som utmärkning – jag fick förlita mig på honom och det gjorde jag – Duktiggurkan!

Så kursen avslutades med hög svansföring, en leende matte och grill!



2010-10-02

Laser & Lucky


2010-10-01

LUNA

Bloggarkiv