2008-02-18

Vegas har blivit vackert tjock

Nu är det bara en dryg vecka kvar! Plus, minus några dagar ;)
Vegas har blivit vackert tjock, mjuk och otymplig. Hon pustar och suckar, har svårt att hitta bra sovställning och vaknar på nätterna och måste ut och kissa. Hon buffar lite lätt och försiktigt på mig, som för att inte väcka alla – kom nu matte, kissa!
Man känner valparna knöla runt inne i magen på henne. Man undrar hur många är dom som trängs och stökar där inne? Om alla busar är vakna och sparkar på en gång kan hon bli besvärad och tittar sig mot magen, lite undrande sedan slickar hon lite i ett försök att dämpa sparkandet.

I denna vecka fortsätter valpens inre organ att utvecklas, och om har man lite tur och fostren ligger bra till kan man svagt höra hjärtslagen därinne om man lägger örat mot tikens mage. Jag har försökt…. Men inte hört, mer än Vegas ständiga kurrande efter mera mat.Fostrens hjärtslag är väldigt höga, omkring 200slag i minuten, och man kan höra dem som små snabba tickande ljud.

Det är fostrens 50;de dygn idag och de är ca 107mm stora. Kroppen på dem är nu väldigt välproportionell Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna har nu skett.
Vegas mat- och vattenskålar måste ständigt fyllas på - ändå vill hon försöka knycka en smörgås om hon kan – och från husse kan hon det… otroligt ofta.
Nu, på dygn 50 väger hon drygt 20kg och är 65 cm runt bröstkorgen. Mitt på är hon 75 cm och baktill 73 cm.

Det är så otroligt skönt att både Bronx och BeeJay är helt ointresserade av Vegas och hennes tillstånd – en del hannar behandlar dräktiga tikar som om de vore i löp… och jag har funderat på hur det skulle bli om den situationen uppstod….. INTE rolig!

I helgen så har jag köpt (pengarna rinner genom fingrarna) en hel del av det som jag kommer behöva inför valpningen och lagt ordning resten -
* En finfin madrass - 9cm tjock och 90cm bred - för matte att ligga på bredvid valplådan,
* en rulle extramjukt hushållspapper och
* 10 små, små mjuka frottéhanddukar att torka valparna torra med, de är tvättade tillsammans med några lite äldre handdukar i 90grader för att bli... lite mer sterial och bli av med skrafs.
* 4 härliga Ventapad är beställda och kommer senast på torsdag, för perfekt genomsläpplighet med lagom värme,
* en väckarklocka (ärligt snodd av mats, maken ;) ) för att kunna notera tiden för valpningen och tiden mellan valparna.
* Ett anteckningsblock för att kunna skriva upp alla detaljer kring valpningen, det är bra att läsa för kommande valpningar.
* En liten peang
* och tandtråd, bland det bästa att knyta runt navelsträngen med
* Snören, elastiska i alla dess olika färger, för att särskilja de små liven med senare. *Druvsocker, kan vara bra att ha om Vegas valpning drar ut på tiden och hon behöver lite extra energi... eller matte.
* Tidningar i massor är samlade och ligger på hög - morgon- och kvällstidningarna har vaarit hett eftertraktade inför detta ;).
* Sprit - stark rengöringssprit för att tvätta händerna innan och mellan valpningen.
* En trubbig och slö sax, för att klippa av navelsträngarna med om
* Min lilla hushållsvåg är ordentligt rengjord och kollad av för hur den väger. Bra att ha så att man kan väga valparna direkt efter födseln.

Som regel valpar tikarna mellan sextionde och sextiotredje dagen men eftersom Vegas har valpat på sitt 58dygn tidigare så ställer jag in mig på att allt skall vara klart lite innan.

Nu ligger det en lite konstig film här - mörk och ... inte så bra. Men den ligger med för jag vill se hur det går att lägga in filmer i denna blogg. Blir det hyfsat kommer det läggas in filmer på valpning och valpar senare - när det är dags..... så ha lite överseende med hur och vad...

MEN skymtar ni Vegas strycka förbi - kolla magen då ;)

Inga kommentarer:

Bloggarkiv