2009-08-25

Dräktighetsdygn 22

Vid dräktighetens 20-23dygn, eller i samband med att fosterblåsorna fäster i livmoderväggen, kan man med hjälp av ultraljud se att en tik är dräktig. Vad man måste räkna med är, att en del av dessa fosterblåsor av olika anledningar kanske inte kommer att utvecklas och överleva fram till förlossningen.

I Malmö tar de emot för ultraljud från tikens dräktighetsdygn 28 och det kostar 650kr.
Jag är lite fundersam till ultraljud på Vegas – utav två olika anledningar.
1 – vi har ingen i Trelleborg och det innebär liten tur till djursjukhuset.
2 – behandling av hund som inte är nödvändig…..?

Siffrorna för fosterdöd varierar, men upp till 30 % är normalt. Om det sker innan 45 dagars dräktighet, resorberas fostret och man ser ingenting på tiken. Om det sker efter 45:e dygnet kan man ibland se flytningar med fosterrester i.
Orsaken till fosterdöd kan vara många, men infektion är en vanlig orsak, ärftliga letalfaktorer en annan orsak (betydelse:leta´lfaktor, letalmutation, gen- eller kromosommutation som stör embryo- eller fosterutvecklingen så allvarligt att fostret dör.).
Ofullständigt utvecklad livmoder eller moderkaka förekommer också och blödningar i moderkakan efter yttre våld kan leda till fosterdöd.

Vegas är nu vägd och ligger idag på 15.60kg.
Hon mäter 47 och 61cm runt om.

På promenaden imorse kom det tjockflytande klart … och sedan mjölkigt grumlig slem – tecken på dräktighet ;)

Jag läste en väldigt intressant artikel med C Linde Forsberg, jobbar på SLU med fertilitet, inseminering och … massa mera - som jag nästa månad skall jag på en föreläsning med i just det ämnet ”fertilitet och inseminering”

Men detta handlade om ”Vem bestämmer könet på valparna – tiken eller hanen?”
Catharina Linde Forsberg (SLU) skriver att tiken har två X-kromosomer, hanhunden en X-kromosom och en Y-kromosom.
Det innebär att alla tikens ägg bär på en X-kromosom, medan hälften av hanhundens spermier bär på X och hälften på Y.
För att det skall bli en hanvalp krävs det att en X-kromosom från tiken befruktas av en Y-kromosom från hanhunden.

Så rent tekniskt är det hanhundens spermier som avgör könet på valparna.
Men det kan kanske också finnas för oss okända faktorer hos tiken som styr över vilka spermier som kommer att befrukta äggen. Och även genetiska/kromosomala faktorer kan spela in, så att man t.ex. får en skev könsfördelning i kullen på grund av att det ena könet inte kan utvecklas. Sådan statistik kräver dock höga tal för att kunna urskiljas. I enstaka kullar är antalet valpar för få, och slumpen inverkar.

Sedan, skriver hon att det förefaller som om inseminationsdata kring inseminationer med fryst sperma som görs sent i löpningen resulterar i fler hanvalpar i kullen.
Detta har man också sett hos andra djurslag. Varför det blir så vet man dock inte ännu.

Detta skall verkligen bli en intressant föreläsning att gå på ;)

När det kommer till ”paras i flera dagar” - Efter ett visst antal delningar stannar embryona av i sin utveckling och fortsätter inte förrän de är på plats i livmodern. Detta gör att alla foster är lika gamla och lika långt utvecklade när de börjar växa i livmodern. Det har alltså ingen betydelse att tiken paras med flera dagars mellanrum, valparna blir inte "olika gamla" vilket ibland hävdas.

En valp som är mindre än de andra brukar förklaras med att "den blev till i sista parningen". Om en valp skiljer i storlek från de andra så kan den helt enkelt haft en dålig plats i livmodern, den kanske rent genetiskt är en mindre hund eller så är den inte en helt lyckad kombination av gener – den blev inte lika bra som de andra.

Men när man räknar dräktighetsdagar börjar man alltid på första dagen tiken blev parad – Dräktighetens längd är nästan konstant om man räknar från ägglossning till valpning. 63,9 + 0,2 dagar! Räknar man från parningsdag så är variabeln betydligt större 55-72 dygn. Det säger en del om hur långt ifrån ägglossning som tiken kan tillåta parning.

Dräktighetens längd påverkas också av kullens storlek. En liten kull har i regel ett dygns längre dräktighet än en stor kull.

Man har hittat höga koncentrationer av levande sperma i tikens livmoder 6 dagar efter parning, några till o med efter så länge som 11 dagar – helt otroligt egentligt!

Som jag skrev i bloggen på dygn 20/21 flyter de befruktade äggen fritt för att sen växa fast i livmoderslemhinnan, (kallas implantationen).
Vid implantationen är fosterblåsorna ca 1 cm stora ansvällningar och dag 30 är blåsorna ca 3 cm stora. Tillväxten av hundfoster är alltså linjär före dag 30 – den är också utan hänsyn till ras.
Att den är linjär innebär att hundembryot växer med 1 mm per dag.

Men efter dag 30 sker tillväxten exponentiellt. Det lilla embryot utvecklas från en cellklump till ett hundfoster på otroliga korta 9 veckor. Vid sjuveckors ålder är fostret i stort sett färdigutvecklat och de 2 sista veckorna är en tillväxt och mognadsfas.

Jag skall verkligen försöka delge och dokumentera så mycket som möjligt här.Det är verkligen fascinerande att sätta sig in i detta med dräktigheten hos sin tik – följa alla tecken – synliga som osynliga ;)

Och imorgon avmaskas mina hundar igen – så både valpar och tik slipper sånt i början av deras liv!

Nu är det dags för en kopp té och lite mys i soffan ;)

3 kommentarer:

sara sa...

Jag håller tummarna på att det är en hel hög med goa friska valpar!

Sanna o Kelly sa...

Intressant läsning!

Lena m Bella sa...

Spännande och intressant läsning. Håller tummarna för en flock välskapta puppisar! =)

Bloggarkiv