2010-05-01

BÄSTA PINSCHERÄGARE!

Vi önskar din hjälp med att fylla i dessa enkäter, länkade till nedan - för att du står/har stått som registrerad ägare till en pinscher från Sverige eller boendes i Sverige.
Tyvärr öppnas de i samma fönster - men när du fyllt i en kan du backa så kommer du tillbaka till denna sida igen.

Vi hoppas att du vill bidra med dina kunskaper om just din/dina hundar.

Vårt mål med dessa enkäter är att främja aveln av välmående, trevliga, friska och sunda pinscher.
Vi hoppas att du kan ta 10-15 minuter av din tid till att fylla i frågorna.

Enkäterna innehåller drygt 25 frågeställningar mest i form av ja och nej-frågor som går snabbt att besvara. De är uppdelade i olika områden. Om du inte vet svaret så kan du beskriva så tydligt du kan eller hoppa över frågan. Vi är dock tacksamma om du kan fylla i så fullständigt som möjligt. Om du svarar nej på frågan direkt kan du hoppa direkt till nästa fråga.

Vår målsättning som pinscherägare och uppfödare är att kunna kartlägga hur det står till med pinscherns hälsa och mentalitet. Sammanställningen av dessa kommer sedan delges SSPK och pinschersektionens styrelse, samt uppfödare av pinscher.

Även om vissa frågor kan verka ”meningslösa” ur sjukdomssynpunkt (färg, var ni bor etc) så försök fylla i uppgifterna ändå. Alla sjukdomar är inte ärftliga, det finns mycket annat som påverkar!

Vi vill också förtydliga att det är i det närmaste omöjligt att din hund inte skulle ha varit drabbad av någon av alla de sjukdomar och åkommor vi tar upp i enkäten. Precis som vi människor blir våra fyrbenta vänner också sjuka någon gång.
Men, nu när vi har satt samman denna och tar chansen att tillskriva så många hundägare på en gång vill vi passa på att fråga så mycket som möjligt.

Så trots att du fyllt i vissa rader innebär det inte att du har en sjuk pinscher!

Vi kan förhoppningsvis lista ett antal sjukdomar som pinschern sällan drabbas av och det är också bra att veta. Om någon åkomma förekommer ofta kan vi genom uppfödarmöten, hemsidan och vår hälsodel lära och informera om dessa sjukdomar, åkommor och, om det är möjligt, hur vi botar/lindrar och förebygger dem genom sund avel.

Svara så tydligt du kan. Om frågorna inte stämmer eller om du inte vet exakt sjukdomsnamn eller symptom så skriv en notering om detta.
Du får gärna också bifoga veterinärintyg till mig för att fördjupa!

Om din pinscher tyvärr inte längre finns med oss så, vänligen fyll i uppgifterna om hur det var när din hund levde samt skriv under punkten hur gammal han/hon blev. Vi har ingen direkt statistik över hur gamla pinschern blir!

Om du som uppfödare står som ägare men har hunden hos fodervärd är det bra om fodervärden kan fylla i enkäten.
Har du fler än en pinscher? Fyll gärna i en per hund eftersom det annars kan bli svårt att särskilja individerna åt statistiskt, samt bli stor felfrekvens med missvisande hälsodel.

Svaren är konfidentiella, de kommer dock att delges och redovisas som sammanställning för våra uppfödare för att vi skall kunna ta lärdom och arbeta vidare.

Vi tackar dig i förväg för att du vill ta dig tid till att besvara frågorna, på så sätt bidrar du till ökade kunskaper om vår underbara ras!
Med vänliga hälsningar
Pia Widerberg 0733 – 92 17 71
Enkäten skickas till pia.widerberg@skola.trelleborg.se


Vänligen genomför enkäten senast den 1 augusti


HÄLSOUNDERSÖKNING; PINSCHER del 1

HÄLSOUNDERSÖKNING; PINSCHER del 2

HÄLSOUNDERSÖKNING; PINSCHER del 3

HÄLSOUNDERSÖKNING; PINSCHER tik

HÄLSOUNDERSÖKNING; PINSCHER hane

Inga kommentarer:

Bloggarkiv