2007-12-25

Inte länge kvar nu.....

Nu har det gått några dagar in på Vegas löp. Vi har fått separera Bronx och BeeJay från varandra lite tidigare denna gång – förra gången var alla tillsammans i min närvaro fram till löpdygn 12 – BeeJay är nu äldre, mer tydligt könsmogen och hanne och Bronx vill markera sin alfaroll tydligare, tror jag.

Med kompostgaller och julledighet är det verkligen inte speciellt krångligt – vilken uppfinning!

Mats och jag är väldigt noga med att ingen av hundarna skall vara själv någon längre stund – Vegas, min ständiga följeslagare och jag är med en grabb i ett rum (datan går varm) och Mats, är i ett annat rum med den andra… MEN självklart är de ensamma med – det skall alla hundar klara av – bara inte ensamma med Vegas ;)!
Mats, som nyligen har genomgått en stor operation (ben från höft flyttat till foten) hoppar på kryckor och kommer vara sjukskriven fram till mitten av april till att börja med –
valpsällskap ;)

Vegas har börjat med konststycket att dra ”stumpen” åt sidan och ändra kroppshållning när Bronx kommer i närheten – HON har gjort sitt val av hanne ;) Lillstumpan väljer alfahannen i sin flock ;) Matte är ju lite elak och säger att morbror Bronx – världens vackraste underbaraste hund är inte mitt val till henne ;)

Att hon visar upp sig så betyder inte att hon är färdig i sitt förlöp och nu är i höglöp – det betyder mer att hon ger flockledaren, ranghöga hannen förtur att fortplanta sig – naturen är fenomenal!

En tiks sexuella cykel har ju endast en ägglossning per cykel, med spontan ägglossning (vilket betyder att ägglossningen inte kan sättas igång genom parning).
Längden av varje fas i cykeln varierar. Endast fasen mellan varje höglöp brukar vara relativt konstant 120 + 20 dagar. Tiken löper under cykelfaserna proestrus och estrus, en period som håller på i genomsnitt 3 veckor, och har tiken ägglossning efter 12 dagar från första blodflödet under en cykel betyder det inte att ägglossningen kommer att ske efter samma intervall under nästa cykel.

Under proestrusfasen gör hypofysen att den växande äggfollikeln avsöndrar hormoner s.k östrogen, som ansvarar för beteendeförändringar - tiken attraherar hannen, som söker närhet, slickar hennes vulva - och en blodig flytning blir synlig, vilket även det attraherar hannen.
Tiken, Vegas är inte redo för parning i denna fas av löpet..

Perioden som börjar när hannen blir accepterad motsvarar på ett allmänt sätt astrus.
Tikens kroppshållning ändras och svansen förs åt sidan då vulvan stimuleras. Detta tecken skall emellertid tolkas med viss försiktighet, en del tikar accepterar hannhundar trots att de inte har sin ägglossningsperiod.

Under estrus blir den vaginala flytningen klar och denna fas släpper fortfarande omogna ägg som är i den oocyta fasen. De blir oftast inte mogna förrän efter fyrtioåtta timmar. Detta pga att en tiks äggstockar avsöndra progesteron flera dagar innan ägglossning. Blodets progesteronnivåer ökar gradvis, oavsett om äggen är befruktade eller inte.

Hos hundar är progesteronnivån indikatorn på ägglossning men inte dräktighet.
Avsöndringen av progesteronet avtar sedan, men fortsätter genom resten av metestrus pga avsöndring från äggstockarnas gulkropp från vilket äggen släpps. Detta hormon förbereder livmodern för implantering av embryon och för dräktighet.

Progestetronproduktionen avtar dramatiskt två månader efter ägglossning, vilket tillåter mjölkproduktion och att livmodern tillbakabildas tills det att könsorganen är fullständigt inaktiva (anestrus).

I naturen begränsas ju möjligheten för parning till de individer som har högst rang och sociala status inom en flock. De innebär att de djur som har styrkan och förmågan att leda och överleva också för sina anlag vidare i första hand.

Som engagerad, intresserad och initierade uppfödare väljer vi ju istället avelsdjur utifrån erfarenheter och kunskap om härstamning, familj, anatomi, mentala och arbetsmässiga egenskaper, vi tar hänsyn till tidigare avkomma om de finns och den allmänna hälsan. Som uppfödare går vi ofta runt rangordningshinder genom att assistera och "dirigera" parningen mellan de utvalda hundarna.

Med avelsarbetet menar vi ju, i korta ordalag
1 - vi väljer ut de bästa
2 - vi ser till att de bästa får fler avkommor än resterade för populationens överlevnad

OCH med de bästa menar vi - vad vi tror är de bästa genetiska kompatibla paren!

Nästa steg här hemma är att färdigställa allt som behövs i och vid en valplåda ;)

Mer om det sen - ha en fortsatt trevlig julhelg och hörs vi inte innan – SÅ GOTT NYTT ÅR!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv