2010-11-04

I samband med utvecklingen av RAS

har många rasklubbar som en del i sin nulägesbeskrivning inkluderat en populationsanalys. För att få fram denna har man använt sig av dataprogrammet LatHunden – pinschersektionen har införskaffat denna och det är ett bra verktyg för oss uppfödare.

Många har i sina redovisningar av reviderade RAS gjort nedslag årsvis och redovisat dessa statistiskt – det blir då väldigt tydligt hur den effektiva avelsbasen ser ut.

Den beräknade avelsbasen talar egentligen inte om antalet faktiskt använda avelsdjur. De talar istället om den faktiska ökningen av inavelsgraden i den pinscherstam av hundar vi faktiskt har. Därefter beräknar man hur stor en slumpparad population med lika antal hanar och tikar skulle behöva vara för att inavelsstegringen skulle bli densamma som i den verkliga hundstammen. Det antal man då får fram är måttet på den effektiva avelsbasen.

Den effektiva avelsbasen beskriver alltså hur närbesläktade avelsdjuren är som kommer till användning och vilken effekt den släktskapen får på förlusten av ärftlig variation pinscherpopulationen.

Normalt räknar man med att en ras eller art befinner sig i allvarlig fara för svåra genetiska skador när avelsbasen (den effektiva populationen) underskrider nivån 50.

Jag är väldigt intresserad av att se hur vi ligger till som ras, är den effektiva avelsbasens nivå på pinscher över/under 50?
Ligger vi farligt nära gränsen ……

Som tur är togs det på årsmötes 2009, genom min motion ett beslut att denna skall redovisas halvårsvis. (nu vet jag inte vart styrelsen lägger den infon, men kanske någon annan vet?)

För mig är det speciellt viktigt att ta dessa nivåer i beräkning när man planerar upp tonvikten av reviderat RAS, men även i hänsyn när det kommer till klubben och dess signaler mot oss uppfödare.
Detta bland annat eftersom vi har ett ökat önskemål om allehanda tester och det, kan i sin tur leda till uteslutningar av ”presumtiva avelsdjur”.

Dataprogrammet LatHunden beräknar också "tillgänglig" avelsbas” – det gör programmet genom att slumpmässigt simulera parningar för två generationer framåt i tiden. Endast de hundar som verkligen har använts i avel finns med som startpunkt i dessa uträkningar. Vid de simulerade och slumpmässiga parningarna tillåts dock inte parning mellan helsyskon eller föräldrar och avkomma.

Inom kort skall vi i klubben ha ett färdigt reviderat RAS – jag ser med spänning fram emot hur det kommer se ut och hur man problematiserar och lägger tyngd …

Det är ett viktigt dokument!!!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv