2008-01-07

Äntligen tillsammans igen.....


Efter att ha haft förmånen att under en tid ha min underbara Bronx växte sig tanken på en lillkille efter Bronx fram – längtan efter en valp blev starkare och starkare….

När Bronx sedan skulle få en kull hos Taran i Norge skrev jag ”under” på min önskan om en lillBronx – en liten Amiable Bronx Junior.

Alla hundar tycker inte om att få en ny kamrat. Det innebär konkurrens om familjens uppmärksamhet, godbitar och i Bronx fall delad sovplats i mattes famn.
Bronx skötte detta väldigt bra och han var tålmodig och gooo, mjuk och skötte om lillkillen som en riktig far skall – renligare öron fick man leta efter.

Nu har det gått några år och det finns även en tik i familjen – en tik med infallade löp – klart det ställer till det lite då och då när man har två killar boendes.

Bronx är så otroligt duktig och lyhörd för tik och löp att han knappt märks (höglöp är han utbrytarkung, men bara då). Han sover, äter och vilar ….
BeeJay däremot, kan vara berörd längre. Han piper, gnäller och när Eroz var här och parade var det till och med en del ylande.

Det här löpet är över och äntligen är det tre godingar som är ute på promenaderna med mig.
Idag har grabbarna till och med lekt - Bronx får för sig det ibland... att leka med de andra två tokstollarna - det är så GOTTIGT att titta på - tre hundar som öser omkring i fullständig pinscheryra.....

Så var det ju det där med löpet - nu är det en väntan på om det är en skendräktighet eller dräktighet som kommer….
Alla tikar som har haft ett löp får en skendräktighet – om de inte blir dräktiga – efter. I naturen handlar det om att tikarna skall kunna hoppa in som ”standins” för flockens valpkull ifall det händer den ordinarie tiken något. Detta är orsaken till att tikar efter avslutat löp har en högre halt av hormonet progesteron under en längre period än andra djur. Denna höga halt av progesteron leder inte enbart till att skendräktighet är vanligt utan också till att pyometra är så pass vanligt som det faktiskt är hos våra tikar.

Skendräktiga tikar uppvisar alla de tecken och hormonella ändringar som förekommer under en verklig dräktighet. Det kan vara svårt att med blotta ögat fastställa om en tik är dräktig eller skendräktig eftersom beteendeförändringar förekommer i båda fallen, som att samla saker, bädda, viktökning, svullna juver och även mjölkproduktion.

Jag har, nästan bestämt mig för att när dagen kommer är det ett ultraljud som gäller – både utan nyfikenhet och säkerhet….

Nu är det dygn 10 … and counting ;)
Ps – valplåda har nu ordnat sig – tackar för tipsen ;)

Inga kommentarer:

Bloggarkiv