2008-01-11

Vegas i det dagliga livet

Vegas är nu inne runt dygn 13, hon är så underbart kelen, mjuk och go…. Som alltid. ;)
Man brukar säga att en tik som är dräktig har en liten personlighetsförändring. Hon blir ofta mer tillgiven och vill kanske vara mer för sig själv med husse och matte och inte så sällan märks en ökad aptit i matskålen ganska tidigt.
Men det där är Vegas i det dagliga livet med!

Man benämner perioden där ägglossning följs av befruktningen som en zygot (benämningen på ett befruktat ägg) som ligger fritt i äggledaren o vandrar ner till livmodern.
Det är vad som sker nu i dagarna - Äggen utvecklas till blåsformad bildning av celler, som några dagar efter befruktningen består av cirka hundra celler, ett embryo.

Den diploida (dubbla) kromosomuppsättningen bildas och zygoten är nu redo för sin första mitos, en typ av celldelning. När ytterligare celldelningar sker fortsätter zygoten att förflytta sig nedåt äggledaren mot livmoderhornen.

a - Enkel cell av befruktat ägg.
b - 2-cell stadium.
c - 4-cell stadium.
d - 8-cell stadium.
e - Sfärisk massa efter mångcellsdelning.

Det befruktade ägget (en enda cell) delas till två celler och varje delning som följer dubblar det tidigare antalet celler, så att antalet ökar mycket snabbt. Efter de följande tio delningarna har 1042 celler skapats och då förstår man att det totala antalet celler snart blir mycket stort.



Livet som foster närmas sig…..

Inga kommentarer:

Bloggarkiv