2009-09-23

"KORT" om gårdagens kvällsaktivitet.....

Agria ordnade med föreläsning om löp, parning, insemination och spermahantering. Föreläsare var Professor Catharina Linde Forsberg, SLU.

En hel del uppfödare, vi var säkert över 40st som satt i salen och det var många givande timmar – 3,5h …tur parkeringsfeén inte var ute och fladdrade igår ;).

Catharina berättade väldigt intressanta saker – ur avelssynpunkt – både för tikägare och hanhundsägare. Jag kommer skriva en längre mer genomgående sammanfattning av det hon gick genom så fort jag har lite tid över. MEN här kommer ett litet axplock –

Bl a berättade hon om sin senaste forskning som visade att även tamhunden har rester av de vilda hunddjuren som bara löper en gång per år.

Domesticerade tamdjur är kända för att ha ökad parningsvillighet, det är praktiskt när människan ska föda upp dem efter egna önskemål. Trots att man vet att djuren väljer sina bästa partners själva vill ju vi människor blanda oss i och bestämma vem som ska ha avkomma med vem.
Hon berättade att tikar ofta kan lukta sig till närbesläktning och liknande genetiska olämpligheter. En tik som inte är parningsvillig till en specifik hanne har troligtvis ”rätt”. Kanske skulle vi lyssna mer på deras signaler?
Sedan är det ju trots allt så att drivkraften om överlevnad är större och om alternativ uteblir kan tiken ibland ändå acceptera den tidigare ratade hannen.

Tamhundar löper oftare än vilda hunddjur men trots att de kan paras och bli dräktiga när som under året är det flest kullar parade under samma tid som de vilda hunddjuren, vårvintern.
Sämsta parningsmånad är juli, även för parning med fryst och kyld sperma – hon visade upp rasspecifika undersökningar kring detta. Tydligen kan man även påvisa en större kullstorlek under denna period på året med.

Tikar mellan 3-4 år får störst kullar, när de är över fem år börjar redan kullstorleken minska.
De är i puberteten då de löper för första gången, de är då vanligtvis mellan 6-18 månader gamla och har uppnått ca 85% av sin vuxenvikt.

Vanligtvis löper tikar med sju månaders intervall, men det varierar mellan individerna och raserna.

En tik som löper oftare än var 6:e månad har sämre fruktsamhet eftersom det behövs en viloperiod för livmodern att normalisera sig mellan löpen.
Tikar som löper ofta har en högre risk för livmoderinflammation eftersom hormonet progesteron påverkar risken för livmoderinflammation.

Om en tik löper en gång per år har den ett förhöjt dräktighetshormon under dryga 2-3månader efter.
Löper den tre gånger eller fler har tiken förhöjd dräktighetshormon året runt och, enligt Catharina ökar risken för livmoderinflammation ju tätare löp tiken har.

Bästa dag för parning är 2-5 dagar efter ägglossning, men mogna ägg kan leva 2-4,5 dagar i äggstockarna och spermier kan leva 4-6 dagar, ända upp till 11 dagar har man tydligen hittat levande spermier i tikens ”resorvaor”.

Har man parat på den optimala dagen är dräktigheten 60-+ 1dygn, en dräktighet på 63 dygn visar på att tiken parats på ägglossningsdagen. Inseminationsvalpar föds ofta efter 60 dygn eftersom tiken blodprovas innan insemination och optimal parningsdag hittas.

Sedan gick vi genom hannar och deras olika utvecklingsperioder och könsmognad. Den är ju – tidsmässigt väldigt lik tikens.

Hannar som är höga i rang har mer testosteron, enligt deras undersökningar och därmed mer spermier än ranglåga hanar – sedan är det ju visserligen lite frågetecken kring detta med rang numer men ofta finns det ju flockledare bland hundarna och där är det alltså den hannen som har bäst och flest spermier.

Äldre hundar brukar vara fertila upp till tio års ålder.

En hane kan ge ungefär 12-17 miljoner spermier per dygn och om han är i god kondition kan han para tikar ungefär 3 ggr i veckan.
Som mest, när det kommer till produktion av dugliga spermier är det rekommenderat 3/vecka och med 48timmars uppehåll mellan. Detta för att bibehålla spermiekvalitén. Något man skall tänka på, när man parar utomlands är att ställa frågan ”när parades denna hannen sist” – De har ofta perioder när hannar går i avel flera gånger i veckan och är ”nyhetsbehag” så att säga. Och det är väl kanske inte så roligt att komma långväga, planera in parning och sedan vara nummer två samma dag…

Oj, det blir en del som bubblar i huvudet efter en sådan kväll.

Men jag kommer sammanställa och sedan kanske det finns flera som vill ta del?
Självklart oavsett kenneltillhörighet!
Nu är det dags för jobb och möte hela dagen… tänk om man kunde vara hemma med valp ist… MEN det skall jag ju snart!

1 kommentar:

Sandra sa...

Låter jätte spännande Pia! Vore jätte kul om jag kunde få ta del av den sammanställningen av föreläsningen när du är klar med den.

Bloggarkiv