2009-09-14

Vegas är nu inne på sitt 42dräktighetsdygn

Men först en bild på Bronx och sedan BeeJay – mina underbara vackra grabbar!!!!

42dygn och en ny fas av ”dräktigheten” börjar – fostrens utvecklingskurva skjuter i höjden och det går i en rasande fart!

Vegas kommer nu under den sista delen få ett kraftigt ökat behov av energi och protein – dessa är nödvändiga för tikens kropp, som förbereder sig för valpning, digivning och för de valpar som utvecklas inom henne.
Fettsyror som finns i bl a fett fisk (EPA och DHA) är otroligt bra för fostren under deras utveckling av det centrala nervsystemet och synnerven. Det centrala nervsystemet och synnerven påverkar hur hunden sorterar och uppfattar – reagerar på uppkomna situationer. Helt enkelt dessas utveckling är viktig för den vuxna hundens förmåga att tolka och agera därefter.

Ibland tänker man kanske inte riktigt på att fostren som ligger inne i magen på tiken – Vegas – tar all sin näring som de behöver för sin utveckling från henne … det är en minuskurva för tikens näringstillförsel OM man inte tillför extra.
Fostren har fram till och med nu 25% av sin födelsevikt – och de resterande tre veckor kommer de alltså öka med 75%.
Beräknat från normalvikt ökar tikens energibehov med 10% per vecka under de tre sista dräktighetsveckorna.

När vi var på utställningen igår letade jag egentligen efter ett bra komplement i form av olja till Vegas – mina brukar få regelbundet med detta … men nu har jag slarvat den senaste månaden. Hittade inte direkt det jag var ute efter, har tidigare använt sälolja (laxolja är bra, men man skall tänka på att allt anrikas i lax, som är på botten av näringskedjan. – dvs ju längre ned ju större andelar kvar av gifter). Sälolja var lite jobbigt i början, vegetarian och hyfsat medveten om hur djurförhållanden och vår syn på djur är … men väger för och nackdelar och då ligger det mer fördelar bakom denna än nackdelar.
MEN – fick alltså inte tag på detta utan hittade ett blodpulver som jag kommer använda på Vegas – och de andra hundarna – nu framöver dräktighet och valparnas diperiod.Blodpulvret innehåller mycket protein, järn och hemoglobin och är därför ett bra kosttillskott för dräktiga och digivande hundar.Hemoglobinet i blodpulvret gör så att hundens syreupptagningsförmåga ökar ganska markant.

Blodpulver är samma sak som torkat hemoglobin. Det är alltså torkat blodpulver där de vita blodkropparna/plasman avlägsnats och endast de röda blodkropparna finns kvar.

Blodpulver stimulerar bildandet av röda blodkroppar hos Vegas och den ökade syresättningen i blodet ger henne den utökade blodmängd hon behöver för att ge näring till valparna. Det ger också starkare muskler och påverkar återhämtningen efter hård ansträngning – som t ex en dräktighet i sin slutfas eller valpning.

Vegas har nu ökat en del i både vikt och omfång - eller ... ser hon dräktig ut tycker ni? ;)
Avslutar med lite bilder från helgens Sofiero – och kolla… en liten Arella dök upp, en flicka från Min A-kull!!!
Vackra, Goa pappa Eroz (pappa till min A-kull)

Gildron D&D KingBlack






Ovan - BeeBronx Angel Of Mine
och nedan BeeBronx Arella ;)


Mina goa Nova och hennes Matte Annika - BTKL 4


Avslutar med lite filmsnutt från Sofiero - grattis till Lotta, Linda och uppfödare (samt ägare):

1 kommentar:

Lena m Bella sa...

Ja, nog ser hon dräktig ut allt =)

Bloggarkiv