2011-04-16

Vad hade hänt om RASklubben

eller SSPK hade gått ut med en rekommendation att under en två års period rekommenderas man endast ta en kull per uppfödare.
Kanske hade vi fått ett ökat underlag av valpköpare att välja och passa samman valparna med. Kanske hade vi fått ett mer eftertänksamt kombinerande i avel. Vem vet......
Underbara valpar ur min A-kull

När det gäller avel har vi under de senare åren fått riktigt många nya uppfödare inom vår ras. Gemensamt för alla uppfödare både ”gamla” och ”nya” inom vår ras, är att det är otroligt viktigt att vi alla följer SKK’s avelspolicy och ett långsiktigt tänk.

Vi har genom senare år sett att utbudet av antalet valpar har varit anpassat till många som vill ha valpar. Vi ser ”nya” och ”gamla” uppfödare önska förlängning av sin valpkull på valphänvisningen, blocketannonser med mer eller mindre vuxna ”valpar” ligger ute och kanske är det ett tecken på att efterfrågan på pinscher kanske är i nedgång, i förhållande till utbudet valpkullar!
Det är till och med så att jag får en känsla av att visa reas bort ….
Just detta problem med ”överproduktion” av valpar är inte enbart ett problem för oss med pinscher utan något man ser i många andra raser med, alltså ett generellt problem vi ser inom många rasklubbar.
Men med en "smal" ras blir vi mer utsatta i det allt hårdare trycket ....
Det kan aldrig vara bra då registreringssiffror ökar, år efter år. Kennellösa kullar med upppfödare som inte är med i klubben och itne har intresse för engagemang …
Många går och kommer i avel och fler och fler bestämmer "över en natt" att de ska ha kull på sin, söta, trevliga och mysiga inköpta tik och ibland kan jag känna – hanhundsägare ta mera ansvar. Det får inte handla om pengar!!!

Under senare år har vi sett en ökning hos de som börjar ta valpar som egentligen inte har något avelsintresse - inget intresse av att bevara rasen i framtid, bevara hunden sund och mentalt frisk och arbetsduglig till generationerna efter oss, avelsplanering är ju på lång sikt!!!
Kanske deras tik egentligen inte är lämplig till avel men för att veta det skall man ha kunskap och insikt i rasen – alla älskar väl sin egna hund och ser dess många fördelar – kanske de även överskuggar dess rastypiska negativa bitar.
Jag tycker att vi måste stanna upp i två sekunder …. nu ser vi ju att omplaceringarna börjar komma och att de inte är så lätta att sälja, marknaden har blivit mer mättat, länge får många sitta kvar med valparna och kanske i slutänden få "ge bort några".


Jag tycker dock det viktigt att man som uppfödare, nya och gammal tar sig en extra fundering innan man låter sin tik paras då det i nuläget inte är säkert att man säljer alla valparna vid 8 veckor - valparna får gå kvar hemma till de är kanske 14 veckor eller äldre...
Det är verkligen inte fördelaktigt för valpens framtida liv.

Jag tror att som ras har pinscher en större konkurrens med alla övriga raser numer.
Då efterfrågan blir mindre och om det föds fler och fler valpar så riskerar man som uppfödare i slutänden att välja mellan – behålla valpen hemma, trots att man har egna hundar och kanske ett heltidsjobb att gå tillbaka till ELLER sälja en valp till ett hem man inte egentligen önskat.

Jag tycker man skall ha tänkt tanken -  kan jag behålla kanske flera valpar väldigt länge om bra köpare lyser med sin frånvaro?

Vad hade hänt om hela uppfödarkåren inom pinscher beslutade sig för att öka efterfrågan genom att minska tillgången?
Hade vi försvunnit i mängden?

Är det några fördelar med storproduktion?
Är pinschern en ras som klarar av att bli större?
Vad hade hänt om vi hade bestämt max en kull per uppfödare under en period på några år?
Hade man kanske kunnat sålla bort lite oseriösa????


Jag vet att man aldrig kan tvinga – men om man går ut stort med att detta gör vi för att seriöst ge rasen många fördelar.
Valpköpare som man tappar pga att det inte finns valp just nu – just här – de var inga rasintressenter i hjärtat iaf!

Hjälp mig gärna att se nackdelarna – för jag kan inte se några.

2 kommentarer:

Sandra sa...

Tänk om alla uppfödare vore som du Pia!

Caroline sa...

Kloka ord Pia!

Bloggarkiv