2009-09-07

Dräktighetsdygn 35

Och Vegas har en hunger som inte är av denna värld ;)Fosterblåsorna är nu så stora att de fyller ut hela livmodern – den blir mer jämntjock och tikar blir mer jämnt rak över rygg, midjan försvinner mer och mer.

Vägning och mättning idag resulterade i detta;
Under denna period av fostrets utveckling påbörjas päls samt färgteckning.
Deras tassar och trampdynor formas och är numer individuellt åtskilda och de liknar verkligen en liten valp ….
Bukförstoringen som jag verkligen tycker syns nu brukar kunna ses från ungefär den femte veckan. Det första som syns är vanligtvis en breddning över de bakre revbenen och efter det kommer ett ökat bukomfång. Kolla in bilden i inlägget innan detta ;)

Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta kan gomspalt inte längre uppstå. Håller tummar och tår för de momenten gått bra!Överhuvudtaget är den mest riskfyllda tiden i dräktigheten, där kemikalier och liknande kan skada fostret, nu över. Det är även nu tarmsystemet börjar bildas, som fram till detta stadium är i navelsträngen.
När vi var ute efter jobbet idag, och Vegas hade en sådan tydlig seg flytning funderade jag på ”Kan man dokumentera och lägga ut en sådan bild ???”.Beslutade ändå att inte göra det, kan bli lite för bra detta med att allat skall dokumenteras ;)

När tiken blir dräktig bildas en slempropp i livmodermunnen som har till uppgift att skydda livmoderns innehåll mot bland annat bakterieangrepp. Det är den slemproppen man kan se, framför allt när tiken har kissat och reser sig upp igen. Det blir då en liten sträng av slem, som rå äggvita, i vulvahåren. Många säger att detta är ett säkert tecken på att tiken är dräktig.

1 kommentar:

sara sa...

Håller alla tummar:)

Bloggarkiv